LAGU UNTUK BLOGGER

Friday, 17 February 2012

Wartawan Di Hina Sebagai Pelacur Mulakan Desakan Terhadap DAP.

Kesatuan Wartawan Kebangsaan Malaysia (NUJ) akan mengadakan Persidangan Perwakilan Luar Biasa (EDC), 3 Mac ini untuk mengambil pendirian tegas terhadap ketua publisiti pilihan raya DAP, Hew Kuan Yau yang melabel wartawan sebagai “pelacur”, baru-baru ini.

Presidennya, Chin Sung Chew berkata NUJ sebelum ini telah memutuskan untuk mengadakan EDC, yang belum pernah berlaku dalam sejarah 50 tahun, untuk membincangkan dua resolusi.

Beliau berkata, antara kandungan resolusi ialah ahli-ahli kesatuan patut mengamalkan etika kewartawanan dan menulis laporan yang adil ketika pilihan raya umum.

“Isu yang kedua ialah membahaskan undang-undang akhbar yang sedia ada yang menghalang wartawan daripada menjalankan tugas mereka dengan berkesan.

“Sejak Isnin lalu, kami telah menerima pelbagai maklum balas dan komen daripada ahli-ahli serta barisan kepimpinan kesatuan mengenai isu ini,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Menurut Sung Chew, EDC merupakan sebuah badan tertinggi dalam membuat keputusan dan di mana kira-kira 80 perwakilan dari lapan cawangan akan menghadiri acara tersebut.

“Saya percaya mereka mempunyai pendapat yang kukuh, termasuk perwakilan wanita, berhubung apa yang dikatakan oleh Kuan Yau tentang wartawan dan profesion.

“Pendirian mereka akan diambil kira untuk NUJ mengambil tindakan yang sewajarnya,” katanya.

Sung Chew menambah, beliau tidak meragui keputusan perwakilan yang mewakili 1,500 suara pengamal media berhubung kenyataan yang dilihat menghina wartawan yang berkaitan dengan resolusi yang pertama.AP.

No comments:

Post a Comment