LAGU UNTUK BLOGGER

Thursday, 12 May 2011

SIAPA BAGI INFO KAT BIGDOG?

Dimanakah gambar ini dirakam ? Jawapannya ada di dalam tulisan ini
Hari ini sudah masuk hari ke lima kita berbicara tentang isu penubuhan negara kristian. Pihak yang pertama mendedahkan perkara ini ialah blog bigdog.
Sehingga ke hari ini bigdog masih mengekalkan pendiriannya tentang apa yang ditulisnya. Beliau tidak meminta maaf atau menarik balik tulisannya. Malah makin menambahkannya lagi. Di kalangan para-para blogger yang mengenali beliau sudah puas mereka bertanya kepada blogger bigdog dari mana beliau mendapat maklumat berkenaan. Gunalah apa cara sekalipun, pusinglah soalan macamana sekali pun, pujuklah macam mana sekali pun bigdog tetap tidak memberitahunya.
Saya rasa saya telah menemui jawapannya petang tadi.
Melihat kepada keberanian bigdog mempertahankan tulisannya, kita semua dapat merasakan beliau mendapat sumber maklumat yang kukuh tentang perkara itu.
Sumber maklumat yang kukuh hanya boleh diperolehi daripada orang yang berada dalam majlis itu.
Siapakah orang bukan kristian yang berada dalam majlis tersebut yang sibuk melayan iPad dan menjamu selera ketika paderi-paderi sedang berdoa ? Sudah tentulah Jeff Oii….
Kalau orang itu orang kristian, dia tidak makan atau melayan iPad semasa orang-orang kristian sedang berdoa. Seperti kita orang-orang Islam, mana mungkin kita melayan iPad atau makan ketika Ustaz atau Imam sedang berdoa, berwirid atau berzanji.
Jeff Oii telah mengaku secara terbuka dia berugama buddha walaupun menggunakan nama Jeff.
“Saya beragama Budhha. Saya juga tidak mempunyai kuasa sebagai seorang Buddha untuk mengarahkan pihak Kristian melakukan apa-apa (seperti) yang didakwa itu.
Jeff Oii
Malaysiakini
Mengapa saya mengatakan Jeff Oii yang salurkan maklumat kepada bigdog ? Jeff Oii dan bigdog adalah sahabat . Mereka amat rapat semasa bersama-sama dalam sebuah persatuan yang bernama All Blogs yang aktif sebelum PRU 2008.
Nak dijadikan cerita pula saya terjumpa sebuah blog yang bernama Zakhir’s Zoo kepunyaan bigdog yang menunjukkan mereka berdua bertemu di Komtar beberapa bulan selepas PRU 2008. Sini
Jawapan yang diberikan oleh Jeff Oii apabila ditanya oleh Utusan Malaysia amat-amat meragukan. Seolah-olah hendak menutup sesuatu dan ada sesuatu yang tidak kena serta tidak menyalahkan bigdog.
Jeff yang ditanya mengenai ikrar itu mendakwa, ketika majlis berlangsung, beliau sibuk ‘melayan’ iPad selain menjamu selera walaupun turut bertafakur semasa paderi-paderi itu berdoa.
“Bukankah berdoa itu suruhan tuhan. Apa yang saya tahu, ‘bigdog’ (penulis blog) tidak sebut nama saya, dia tidak tuduh saya. Kalau mahu tahu lebih lanjut, sila tanya polis Cawangan Khas dan dengar rakaman yang dibuat mereka,” katanya melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Utusan Malaysia
Jeff Oii hanya membuat laporan polis dua hari selepas perkara tersebut kecoh (ahad petang), itu pun mungkin selepas ditekan atau dipaksa oleh kepimpinan DAP. Mengapa perlu Jeff Oii menyalurkan maklumat berkenaan kepada bigdog ?
Saya berpendapat ada dua kemungkinan,
1) Mungkin sebagai seorang yang beragama buddha, beliau merasa tidak selesa apabila orang-orang kristian hendak menjadikan kristian sebagai agama rasmi negara dan mahu mengangkat PM dari kalangan orang kristian. Perkara ini tidak boleh dibangkitkan dalam DAP, kerana majoriti pemimpin DAP beragama kristian. Untuk meletupnya dengan lebih berkesan , sudah tentu ianya perlu diletupkan oleh pihak lawan. Ini perkara biasa dalam politik. Perkara yang tidak berani diletupkan sendiri akan diberikan kepada parti lawan untuk letupkan. Pemimpin Umno sendiri pun terima berbagai-bagai maklumat dari pemimpin Pas untuk diletupkan. Jangan kata pemimpin Umno, blogger-blogger yang pro Umno pun terima banyak juga maklumat dalaman dari pemimpin-pemimpin Pas untuk didedahkan. Tambahan pula menjelang pemilihan Pas tidak lama lagi. Pelbagai maklumat yang kami terima tentang seorang exco Kelantan.
2) Mahu memperbesarkan perkara itu dengan niat hendak memerangkap BN dan mencari keuntungan politik untuk DAP.
Itu pandangan saya dan saya berkeyakinan dalam hal ini bigdog dan Jeff Oii banyak bermain wayang untuk menyelamatkan satu sama lain terutamanya untuk menyelamatkan kedudukan Jeff Oii.
Saya merasakan, pada peringkat awal mereka mungkin tidak menjangka perkara ini akan kecoh sampai ke tahap sekarang. Tetapi setelah keadaan terlalu kecoh, Jeff Oii banyak bertukar rentak berbanding hari pertama.
Siapa lagi nak tolong kawan, kalau bukan kawan yang menolong walaupun terpaksa menjadi kambing hitam.
Petikan dari: http://ruangbicarafaisal.blogspot.com/

No comments:

Post a comment