LAGU UNTUK BLOGGER

Friday, 6 May 2011

PR Sarawak bertelagah?

kuching:
Adakah berbaloi negeri jatuh ke tangan Pakatan jika ini yang mereka akan lakukan iaitu bergaduh dan membuat keputusan tanpa perundingan ???

Mujurlah Sarawak dipertahankan berkat usaha gigih khasnya Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri yang berkampung beberapa hari di sana. Kesungguhan ini tidak lain kerana sayangkan masa depan Sarawak yang pasti akan punah ranah jika jatuh ke tangan puak gilakan kuasa seperti Pakatan.

Sebelum pengundian SNAP dan PKR juga telah bertekak leher sesama mereka kerana pembahagian kerusi yang tidak adil. Selepas memenangi 15 kerusi dengan PKR 3 dan DAP 12 kerusi, kini mereka menyambung kembali perbalahan sesama sendiri menerusi isu ini. Menarik komen pembaca Malaysiakini di bawah berita tersebut :
 • Zul Suhaile Abdul ·  Top commenter · SOUTHERN FACIFIC UNIVERSITY USA
  ramai nak jadi Boss susahla nak control...............................

  • Nor Wahid ·  Top Commenter · Seri Kembangan
   Macam mana nak tawan Putrajaya kalau setakat Kabinet Bayangan macam ni dah bertelagah? Cakap sama itu Wong setakat jadi ketua pembangkang kat Sarawak jangan tunjuk keras kepala la...nanti PRU13 satu Parlimen pun DAP tak ada undi Bumiputera.

  Lihat laporan berita dari Malaysiakini di bawah :


  Ibarat retak menanti belah, itulah keadaan yang boleh digambarkan kepada keadaan Pakatan Rakyat di Sarawak.
  NONE
  Kesan-kesan retak mula terserlah apabila PKR Sarawak hari ini menolak kabinet bayangan yang diumumkan oleh pengerusi DAP Sarawak Wong Ho Leng pada Ahad lalu.


  Menurut ketua PKR Sarawak Baru Bian (kiri) tindakan berkenaan diambil kerana tidak ada rundingan diadakan di kalangan anggota Pakatan Rakyat apabila senarai itu dibuat.


  “Kami memutuskan untuk tidak menerimanya,” kata Baru.

  Menurut Baru, Majlis Pakatan perlu membincangkan senarai kabinet bayangan itu agar ia mencerminkan perwakilan yang seimbang di kalangan golongan Islam dan kumpulan bumiputera bukan Islam.


  “Justeru, adalah bijaksana bagi menangani ketidak-seimbangan itu dan mengkajinya semula pada mesyuarat Majlis Pakatan yang akan datang,” katanya.


  azlanDua hari lalu, ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata senarai kabinet bayangan itu belum dimuktamadkan dan ia hanya pada peringkat cadangan.

  Tetapi Wong yang merupakan ketua pembangkang di Dewan Undangan Negeri Sarawak mempertahankan kabinet bayangannya itu dan berkata ia adalah senarai muktamad.

  No comments:

  Post a comment